Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

Ideologií vědy je hledání pravdy. Pravdy v poznání, ke které vede popis tohoto poznání. Jsou dva principy, které více než kterékoliv jiné barvitě vykreslují stav, ve kterém se věda v pojetí současné akademické nomenklatury nachází. Prvním je princip akademické recyklace a druhým je tvorba extenzivního pseudopoznání. Společně tvoří základní formáty akademického prostředí současnosti.

Akademická recyklace je způsob zachování linie zájmu akademických klientelistických skupin napříč generacemi. Jak to v praxi vypadá? Systém generuje nepsaný akademický řád, posloupnost, kde na základě mého příspěvku do systému, jinými slovy mého vyhovění si s výše postavenými členy této hierarchie, mohu s postupujícím věkem postupovat v této posloupnosti dále. Moje reálná produktivita s postupem klesá, moje reálná moc, tzn. vliv v rámci akademického klientelismu roste. Čím jsem v systému výše, tím blíže jsem rozhodování o přerozdělování financí mezi skupiny, katedry, fakulty či celé instituce. Abych tuto moc udržel na každé pozici v této posloupnosti, musím vhodně směrem vzhůru i směrem dolů generovat linii vzájemné spřízněnosti zájmů. Směrem nahoru plnit tedy to, co ode mne očekává ten, kdo mě instaloval do stávající pozice a směrem dolů mít pod kontrolou ty, kteří musí plnit moje zadání, abych se udržel v pozici stávající. Tento systém vzájemného vyhovění si, je rakovinou stávající akademické praxe. Potlačuje individuality, odměňuje nekonfliktní průměr se schopností se systému poddat a stát se jeho součástí. A postupovat výše. Tento systém je dokonalý ve své schopnosti sám sebe recyklovat. Každá pozice, každé místo je nahrazeno prototypem týchž parametrů, jen s jinou tváří a jinými vnějšími odlišnostmi. Základ je stejný. Těm ode mě výše platím odměny z grantů a připisuji je na publikace, a stávám se tak plnohodnotnou součástí systému. Oni mi zajišťují, abych ty granty dostával, protože sedí v nejrůznějších radách a komisích, kde se o grantech rozhoduje, a já na oplátku odevzdávám soupisy impactovaných publikací a výkazy scientometrie. Sám, pokud chci postoupit na pozice mých učitelů, těch, co mi dali možnost toto vše pochopit a odkoukat, musím generovat pod sebou budoucí moje nástupce a tím fyzicky naplňovat recyklační teorém o systému, který generuje klony nahrazující klony.

Tvorba extenzivního pseudopoznání je ještě hlubší problém stávající akademické praxe. S postupem času se z tvorby poznání stal báječný business. Kontrola není, jen scientometrické statistiky, nic více prezentovat nikdy nemusím, systém mi sám umožní si navzájem s jinými součástmi systému vyměňovat poznatky (konference, postery) a tím opět, aniž bych cokoliv hmatatelného vygeneroval, získávám v tomto systému z téhož další body. Dvě mouchy jednou ranou. V době průmyslové revoluce se věnovali bádání buď jen ti nejnadanější, nebo ti, co na to měli, rozuměno prostředky. Neexistovalo dělení výzkumu, tj. tvorby vědy, a cokoliv se v rámci vědecké činnosti vygenerovalo, bylo vždy uvedeno nějakou potřebou praktickou. Otřesnou patologickou deformací jako dědictví materialismu vědy se postupem času, s tím, jak začala fungovat specializace v oborech a snižovala se tak možnost vnější kontroly, začal uplatňovat princip obchodování s poznáním jako příslibem lepšího života člověka. Zaplaťte si poznání a my vám vymyslíme řešení, které vám zlepší život. Věda se tím dala koupit, a co je horší, vytvořila několikadimensionální začarovaný kruh, do kterého se nechal vmanipulovat i stát jako garant zájmů existence daňového poplatníka. Protože výše uvedená specializace nabrala po 2. světové válce nečekaný spád, zvolna začal zhruba počátkem 70. let s přílivem byrokratizace vědy v tomto systému vznikat bludný proud, kde titíž slibovatelé lepšího života byli těmi, kdo rozhodovali o směřování financí ze státní pokladny do svých vlastních kapes. Tím vzniknul prazvláštní patologický stav, jehož důsledky pociťujeme nyní více, než kdy jindy. Takové nekontrolovatelné zacházení s financemi v takovém objemu pochopitelně láká a patologicky nastavený systém tak začal bujet a vygeneroval dnešní obludný pseudosystém, do kterého už nejsou celosvětově zapojeny tisíce vědců jako před sto lety, ale miliony vědců. Systém, který sám sebe kontroluje, který hltá větší a větší prostředky, ačkoliv není schopen již nejméně 120 let dát na stůl jediný výsledek, kterým by podpořil svůj původní slib. Že zlepší život člověka a ukáže tak lidem, jak lépe žít. Aby tento systém zakryl vnitřní prázdnotu, využil oné úžasné vlastnosti, že vytvořil svět, kterému rozumí pouze on sám a tak přesvědčuje hlasitě veřejnost, že ví, jak zařídit, a pokud bude více prostředků, dosáhne… A nedosahuje, nic se nemění, jen se generují tisíce stran popisujících pseudopoznání denně. Informací, které člověku jako druhu vlastně nikdy nic nepřinesou. Zato ale výborně zajišťují profit jejich autorům.

V čem spočívá ona extenzivnost? Vrátím se s dovolením na začátek. Akademiční klientelisté, průměrní vědecky notně impotentní jedinci, brzy rozpoznali výhodu systému primárního výzkumu jako základní složky vědy. I ti velikáni, kterými se tak rádi zaštiťují, popisovali neúspěchy nebo jenom denní šeď. A tak vznikla a postupně se rozepnula do bezmezné šíře technologie tvorby vědecké šedi, která plní stránky časopisů. Toto výsostné postavení primárního výzkumu, či primární vědy, chcete-li, systém, jak je nastaven už nadobro prohospodařil. Včetně pověsti. Nezbývá proto ještě usilovněji masírovat veřejnost, daňové poplatníky, že tohle všechno je třeba, pro nové léky, pro pochopení… Tím, že se primární věda posunula od elit, které byly schopny bourat dogmata, dívat se za obzory poznaného, k mase průměru, která si vděčně dogmata navzájem předává a vytváří tak zvrácenou ideologii současné vědy, se z vědy intenzivní stala věda extenzivní a to se všemi neblahými sociálními a ekonomickými jevy, kterými se stávající věda profiluje. Taková věda je čím dál ekonomicky náročnější, neboť hloubku poznání nahradila kvantitou výsledků. Dnes, aby obhájila svůj smysl, se snaží najít hloubku v této kvantitě, proto naráží na stropy. Nevrací totiž do systému už zpět téměř nic a systém už její nároky není schopen uspokojit. Dogmatici, kteří se v tomto prostředí pohybují, to nechápou. Mají pocit zrady, že jim systém nepřiznává náležitou vážnost, že hrozí, že přijdou o své jistoty, jak budou upadat v tomto systému na významu. To je ale fatální omyl. Systém již není udržitelný a zoufale potřebuje narovnat.

Akademická praxe musí přijmout nové, odpovídající ideje. Ty by měly být založeny na lásce a pokoře k poznání, nikoliv k tvorbě recyklační extenzivní vědy, jako konstruktu dnešní společnosti. Snad proto tolik vadí (viz Věda žije!) i to bezzubé torzo vysokoškolského zákona z pohledu ustanovování akademických pracovníků do jejich pozic. Jmenovitě ono „směšování“. Nabourává totiž onen recyklační princip, na kterém je současná akademická obec postavena. Roky se jako asistent dřu, abych nahradil svého docenta, který nahradí svého profesora. A teď má přijít někdo zvenčí, bůh ví odkud a toto místo mi sebere. To přeci nejde, ne?

 

Autor: Matěj Černý | neděle 15.1.2012 14:38 | karma článku: 13,54 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 336x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

19.1.2012 v 17:57 | Karma: 17,34 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Melodram novely vysokoškolského zákona

Od 4. ledna střídá jedna tisková zpráva, emotivní konference a mediální reakce akademické obce k věcnému záměru novely vysokoškolského zákona druhou...

7.1.2012 v 20:47 | Karma: 15,73 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik